Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της ίδρυσής του, έχει αναπτύξει έντονη παρουσία και δράση στα ευρωπαϊκά και διεθνή τουριστικά δρώμενα μέσω της συνεργασίας του με διακεκριμένους φορείς τουρισμού του εξωτερικού. Προσκαλείται και συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις, συμβούλια και επιτροπές, εκπροσωπώντας τον ελληνικό τουρισμό.

Από το 1993 είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Κατά την περίοδο 1998 – 2011 κατείχε θέση στην Αντιπροεδρία, ενώ, τον Μάρτιο του 2012, εξελέγη στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου των Συνδεδεμένων Μελών (Affiliate Members) του ΠΟΤ. Είναι, επίσης, μέλος στην Επιτροπή Στατιστικής & Δορυφορικών Λογαριασμών Τουρισμού.

Ο ΣΕΤΕ συμμετέχει στην Επιτροπή Τουρισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως επίσης και σε διεθνή fora για τον τουρισμό, τα οποία πραγματοποιούνται εκτός των τακτικών εργασιών αυτής.

Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το World Travel & Tourism Council και αντίστοιχους συνδέσμους άλλων μεσογειακών χωρών (Exceltur Ισπανία, TYD Τουρκία, ΣΤΕΚ – Κύπρος, Egyptian Tourism Federation). Μέχρι το 2013 συμμετείχε στην Ομάδα Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), την οποία και εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην Κρακοβία, στο πλαίσιο της πολωνικής Προεδρίας.

Στη συνέχεια αναφέρονται περιληπτικά οι κυριότερες διεθνείς δράσεις του ΣΕΤΕ για τα τελευταία 5 χρόνια:

2012

Διεθνείς Σχέσεις

United Nations World Tourism Organization (UNWTO)

Το Μάρτιο του 2012, ο ΣΕΤΕ εξελέγη στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου των Affiliate Members, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία μετείχε το σύνολο των Affiliate Members. Η θητεία του είναι διετής.

Στα Affiliate Members μετέχουν περί τους 500 τουριστικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια από 80 χώρες με περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους, ενώ 1 στα 5 μέλη επιχειρεί και στις 5 ηπείρους. Τα Affiliate Members έχουν ως κύριο σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης καθώς και τη δημιουργία / διάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα τουρισμού.

Ο UNWTO είναι ο επίσημος φορέας τουρισμού (specialized agency) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ)

Το 2012 ο ΣΕΤΕ παρουσίασε στις Βρυξέλλες την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου τουρισμού εντός της ΕΟΚΕ. Μέσα από το δίκτυο θα επιχειρεί παρεμβάσεις σε θέματα όπως έκδοση visa, φορολογία, μεταφορές, εκπαίδευση, απασχόληση, περιβάλλον κλπ.

Υπέβαλε, επίσης, πρόταση για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα εκτιμήσει τα οφέλη των βιομηχανιών των βόρειων χωρών της ΕΕ από την τουριστική δραστηριότητα στις νότιες χώρες. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός δημιουργεί και υποστηρίζει μια έντονη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ Νότου - Βορρά και αντίστροφα, μέσα από τις ροές των τουριστών προς το Νότο και μέσα από τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά προς το Βορρά, τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2012, εκπροσώπησε την Ομάδα Εργοδοτών της ΕΟΚΕ σε διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα “Driving Growth in Europe through Exports: The Role of EU Trade and Tourism Policy”.

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Ο ΣΕΤΕ συμμετέχει στην Επιτροπή Τουρισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο ΟΟΣΑ παρακολουθεί τις μακροοικονομικές μεταβλητές του τουρισμού, αλλά και κάνει προτάσεις πολιτικής, οι οποίες, πιθανώς, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της ΕΕ, να επηρεάζουν ή και να διαμορφώνουν αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επιπλέον, μέσα στο 2012, ο ΣΕΤΕ:

• Συμμετείχε στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στο Βερολίνο στο χώρο της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag).

• Πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για ξένους δημοσιογράφους, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του ελληνικού τουρισμού προς το 2020 και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της διεθνούς τουριστικής αγοράς προς την Ελλάδα.

• Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Tour Operators της Γερμανίας (TUI, 1-2 Fly, Thomas Cook, Neckermann Reisen, ITS και Jahn Reisen) και την Ομοσπονδιακή Ένωση Τουρισμού της Γερμανίας (BTW) για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

• Διοργάνωσε fam trips για τους Γερμανούς και Βρετανούς δημοσιογράφους των εντύπων, όπου είχε προβληθεί η καμπάνια “Give Greece a Chance” www.greeceischanging.com/campaign με σκοπό την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στα διεθνή media.

• Ξεκίνησε επαφές με Πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Κίνα).

• Προσεκλήθη ως επίσημος ομιλητής στο International Conference on Tourism "The impact of the international crisis and the austerity in the tourism sector" στην Braga της Πορτογαλίας, που διοργανώθηκε από το Πορτογαλικό Καθολικό Πανεπιστήμιο.

• Πραγματοποίησε εισήγηση κατά τη διάρκεια του UNWTO Commission for Europe με θέμα τη σημασία που έχει η διευκόλυνση διαδικασιών χορήγησης visa στην ανταγωνιστικότητα του παγκόσμιου τουρισμού.

• Φιλοξένησε αποστολή της Πανκινεζικής Ένωσης Δημοσιογράφων

• Παρενέβη σε Thomson και First Choice για τις ανακοινώσεις τους σχετικά με σχέδια εκτάκτου ανάγκης (συμβόλαια σε δραχμές).

• Παρουσίασε τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2020: Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο» κατά την επίσκεψη και συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κρήτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωβουλευτή, κ. Σ. Δανέλλη.

• Προσεκλήθη ως επίσημος ομιλητής στο λανσάρισμα του Κύκλου "Φίλοι της Ελλάδας" (ευρωβουλευτές από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ που θα ενεργούν ως πρεσβευτές για να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση), έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή, κ. Γ. Χατζημαρκάκη.

• Συμμετείχε ως ομιλητής στο Hotel Investment Conference Europe που διεξήχθη στο Λονδίνο.

2011

» Συνέδραμε τους Έλληνες ευρωβουλευτές – μέλη της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εισήγησή τους αναφορικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό», η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση της πρώτης έκθεσης για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

» Κατέθεσε πρόταση στην ευρωπαία Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα Ανδρούλλα Βασιλείου αναφορικά με το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παράκληση να ληφθούν από πλευράς ΕΕ τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αδιάκοπη προσπέλαση στους χώρους που θα φέρουν το σήμα αυτό.

» Πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Bundestag κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής τουριστικής αγοράς.

» Παρέθεσε δείπνο εργασίας σε μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με την ομογένεια, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα του τουρισμού και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τη συμβολή της ομογένειας στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

» Πραγματοποίησε συνάντηση με Αποστολή Υψηλού Επιπέδου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στο πλαίσιο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και του αντίκτυπου των μέτρων στην εφαρμογή τους.

» Προσεκλήθη ως επίσημος ομιλητής στο διεθνές συνέδριο "Tourism as an inducer of development, social inclusion and regional integration” που διοργάνωσαν, το Νοέμβριο 2011 στη Fortaleza, από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού της Βραζιλίας, η Inter-American Development Bank (IDB), η Banco do Nordeste (BNB) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Η παρέμβαση του ΣΕΤΕ αφορούσε την προώθηση του τουρισμού στο πλαίσιο των αθλητικών μεγα-εκδηλώσεων με αναφορά στη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

» Στο πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεών του ο ΣΕΤΕ, για την απελευθέρωση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ανέπτυξε συνεργασία με το European Cruise Council με το οποίο έκανε από κοινού παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και εντός Ελλάδας.

2010

» Σε συνεργασία με το ΥΠΟΤ / ΕΟΤ και μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του FDP (Γερμανία) κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, συνέβαλε στην προβολή του ελληνικού τουρισμού μέσω της γερμανικής εφημερίδας BILD. Μέλη του Συνδέσμου προσέφεραν συνολικά περισσότερες από 100 εβδομάδες διακοπών στους 200 τυχερούς αναγνώστες που κέρδισαν στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η εφημερίδα με θέμα την Ελλάδα. Η προσφορά περιελάμβανε αερομεταφορά, transfer, καθώς και φιλοξενία σε ξενοδοχεία 4* και 5* σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Σάμο και Λουτράκι.

» Συνέβαλε στη διοργάνωση από μέρους του ΕΟΤ ταξιδίων εξοικείωσης (familiarization trips), παρέχοντας μέσω των Μελών του δωρεάν διαμονή και μεταφορά για ξένους δημοσιογράφους και tour operators από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

2009

Ο ΣΕΤΕ συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στα διεθνή τουριστικά δρώμενα, κυρίως στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Κατά τις εργασίες της 18ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), 3 - 6 Νοεμβρίου 2009 στην Αστάνα – Καζακστάν, ο ΣΕΤΕ επανεξελέγη στην Αντιπροεδρία των Affiliate Members και στην Προεδρία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΠΟΤ.

Επίσης, συμμετείχε είτε ως ομιλητής, είτε ως παρατηρητής στα ακόλουθα:

  • International Tourism Stats Conference, World Tourism Organization (UNWTO), Ινδονησία, 30.03 – 05.04.09
  • Global Tourism & Travel Summit, World Travel & Tourism Council (WTTC), Βραζιλία, 14 – 17.05.09
  • Ημερίδα «Τουρισμός: από το παραδοσιακό μοντέλο στην καινοτομία», Εμπορικό Τμήμα Γαλλικής Πρεσβείας, Αθήνα, 22.06.09
  • Symposium on Tourism & Travel in the Green Economy, European Travel Commission (ETC), UNWTO and VisitSweden, Γκέτεμποργκ - Σουηδία, 14 - 15.09.09
  • International Centre for Tourism and Hospitality Research, Bournemouth University annual WTM forum themed: Tourism Frontiers 3030, WTM 2009, Λονδίνο, 12.11.09

2008

Ο ΣΕΤΕ ήταν επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στα ακόλουθα:

  • 4th International Conference: Destination Management and Marketing: "Two Strategic Tools to Ensure Quality Tourism", UNWTO, Bordeaux, 16 – 17.09.08
  • World Travel Market, Tourism Society, με θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες και Τουρισμός, Λονδίνο, 10.11.08
  • UNWTO Regional Conference for the Middle Eastern and Mediterranean countries on Climate Solutions for the Tourism Industry, Sharm el Sheikh, 23-24.11.08

2007

Κατά τις εργασίες της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), 23-29 Νοεμβρίου 2007 στην Cartagena de Indias, Colombia, ο ΣΕΤΕ μαζί με το Australian Tourism Task Force ανέλαβαν από κοινού την Προεδρία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΠΟΤ. Η εκλογή του ΣΕΤΕ στην Προεδρία ακολούθησε τη θητεία του ως Μέλος της Αντιπροεδρίας (1997 – 2007).