Ποιός είναι ο ΣΕΤΕ;

Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1991. Εκπροσωπεί ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στον Τουρισμό.

 
Ποιός είναι ο σκοπός του ΣΕΤΕ;

Σκοπός του ΣΕΤΕ είναι η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του ελληνικού τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας.

 
Ποιοί μπορούν να γίνουν Μέλη του ΣΕΤΕ;

Μέλη του ΣΕΤΕ μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις από κλάδους της ευρύτερης τουριστικής οικονομίας, οι οποίες έχουν είτε άμεση, είτε έμμεση σχέση με τις τουριστικές δραστηριότητες. 

Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις-Μέλη του ΣΕΤΕ προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:

  • Ξενοδοχεία
  • Τουριστικά Γραφεία
  • Μεταφορές (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, θαλαμηγοί, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά λεωφορεία)
  • Εταιρείες Τουριστικών Συμφερόντων (catering, real estate, αμπελώνες –οινοποιεία, αναπτυξιακές εταιρείες, διοργανωτές εκθέσεων – συνεδρίων, ειδικές τουριστικές υποδομές -γκολφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, κλπ-, εκδόσεις, εκπαίδευση, εξοπλισμός, εστιατόρια, εταιρείες Μάρκετινγκ – Μάνατζμεντ, κατασκευαστικές, μουσεία, πολυχώροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, τράπεζες)

 

 
Ποιές κλαδικές ενώσεις εκπροσωπεί ο ΣΕΤΕ;

Στα Μέλη του ΣΕΤΕ συγκαταλέγονται οι εξής 14 Πανελλήνιες Κλαδικές Ενώσεις:
 
ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων)
ΣΕΕΔΔΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων- Διαμερισμάτων Ελλάδος)
ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας)
HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers)
HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων)
ΕΠΕΣΤ (Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού)
ΣΤΕΕΑ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων)
ΓΕΠΟΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού)
ΕΕΑΕ (Ένωση Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών)
Ε.ΛΙ.ΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας)
ΣΕΟΕΣ (Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων)
ΣΑΑΕ (Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών)
ΕΜΑΕ (Ένωση Μαρινών Ελλάδας)
Σ.ΕΠ.Ο.Α (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης)

 
Ποιά οφέλη απολαμβάνουν τα Μέλη του ΣΕΤΕ;

Ενημέρωση: Τα Μέλη του ΣΕΤΕ λαμβάνουν εγκυκλίους, μελέτες και στοιχεία για τις εξελίξεις στην εγχώρια και στην διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και για τη γενικότερη δραστηριότητα του ΣΕΤΕ. Έχουν πρόσβαση στα αρχεία και στη βιβλιοθήκη του Συνδέσμου και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. 

Συμμετοχή: Τα Μέλη του ΣΕΤΕ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στις συναντήσεις του Συνδέσμου και να συνδιαμορφώνουν θέσεις και προτάσεις τουριστικής πολιτικής. 

Προβολή: Τα Μέλη του ΣΕΤΕ προβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας, των εκδηλώσεων και των εκδόσεων του Συνδέσμου και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το σήμα του Συνδέσμου, με το οποίο δηλώνεται η ιδιότητα  «Μέλος ΣΕΤΕ».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις υπηρεσίες που παρέχει ο Σύνδεσμος στα Μέλη του.

 
Πώς μπορεί μια επιχείρηση να γίνει Μέλος του ΣΕΤΕ;

Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε Μέλος του ΣΕΤΕ, πατήστε εδώ

 
Ποιά είναι η διεθνής παρουσία του ΣΕΤΕ;

Ο ΣΕΤΕ έχει αναπτύξει σημαντική δράση στα διεθνή τουριστικά δρώμενα μέσω της συνεργασίας του με διακεκριμένους οργανισμούς και φορείς τουρισμού του εξωτερικού. Συμμετέχει σε διεθνείς επιτροπές, ομάδες εργασίας και συμβούλια, είτε ως τακτικό μέλος είτε ως παρατηρητής. 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις διεθνείς συνεργασίες του Συνδέσμου.

 
Ποιές εκδηλώσεις διοργανώνει ο ΣΕΤΕ;

Σε ετήσια βάση διοργανώνεται η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο «Τουρισμός & Ανάπτυξη», ενώ κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται σεμινάρια, συνεντεύξεις τύπου, περιφερειακές εκδηλώσεις και γεύματα εργασίας.

 
Πόσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας την προηγούμενη χρονιά και ποιά τα συνολικά έσοδα απο τον τουρισμό;

Το 2012 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 16,9 εκατ. τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων κρουαζιέρας), ενώ τα συνολικά έσοδα (συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων κρουαζιέρας) ανήλθαν στα 10.442,5 εκατ. Ευρώ. 

 
Ποιές είναι οι κύριες αγορές του εξωτερικού για τον ελληνικό τουρισμό;

Οι 5 κυριότερες αγορές του εξωτερικού για την Ελλάδα το 2012 είναι η Γερμανία (13,6%), η Μεγάλη Βρετανία (12,4%), η ΠΓΔΜ (8,4%), η Γαλλία (6,3%) και η Ρωσία (5,6%) (μερίδια 2012).

 
Πόσα ξενοδοχεία υπάρχουν στην Ελλάδα και πώς κατανέμεται η προσφορά ξενοδοχειακών κλινών;

Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.670 ξενοδοχεία που διαθέτουν 771.271 κλίνες. Το 65.9% των ξενοδοχειακών κλινών στην Ελλάδα βρίσκεται σε 4 περιοχές (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα) (2012).

 
Ποιά θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Παγκόσμια Τουριστική Οικονομία;

Ανάμεσα σε 199 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται 23η ως προς τα έσοδα και 17η ως προς τις διεθνείς αφίξεις (κατάταξη 2012).

 
Ποιά είναι η συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ και στην απασχόληση;

Η συνολική (άμεση και έμμεση) συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ φτάνει το 16,4%, ενώ στην απασχόληση υπολογίζεται ότι φτάνει το 18,3% της συνολικής απασχόλησης (2012).

 
Υπάρχει θέμα ασφάλειας των τουριστών στην Αθήνα;

Η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα ασφάλειας, για κάθε επισκέπτη ο οποίος προσέχει όπως θα πρόσεχε και στην πόλη όπου ζει μόνιμα.

 
Οι τιμές των τουριστικών πακέτων είναι φέτος φθηνότερες σε σχέση με πέρυσι;

Σε αρκετές περιπτώσεις θα λέγαμε ναι, αφού σημειώσουμε ότι πέρυσι κατέστη δυνατή μια σημαντική μείωση λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στο κατάλυμα. Φέτος, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, καθώς επίσης και τις επιβαρύνσεις του λειτουργικού κόστους λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

 
Ποιες θα ήταν είναι οι παράπλευρες απώλειες στην αγορά εργασίας από την πτώση του τουρισμού;

1 στους 5 έλληνες ζει από τον ελληνικό τουρισμό. Η οποιαδήποτε πτώση του τουρισμού θα έχει παράπλευρες απώλειες και στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τον βασικότερο άξονα ανάπτυξης της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία.  Είναι βέβαιο ότι μπορούμε, με τις υφιστάμενες υποδομές και λειτουργίες, να αυξήσουμε με ορίζοντα 2-3 ετών τις αφίξεις στα 20 εκατομμύρια, προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει στα έσοδα του κράτους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 
Ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες στον τομέα του τουρισμού για την νέα Κυβέρνηση;

Ως ΣΕΤΕ, έχουμε θέσει 5 βασικές προτεραιότητες στον τομέα του τουρισμού για τη νέα Κυβέρνηση:
1. Την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζα Σένγκεν.
2. Τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου και παράλληλα την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.
3. Τη στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, με την μείωση του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων κατά 50% και παράλληλη μείωση των χρεώσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
4. Την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της πρωτεύουσας.
5. Την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και εφαρμογή νέου επενδυτικού νόμου προσαρμοσμένου στα νέα δεδομένα της χώρας.